Leiden, Zuid Holland

Blog

wat kosten rijlessen

wat kosten rijlessen?

wat kosten rijlessen?


De gemiddelde kosten voor een rijbewijs halen zijn €3.060 (volgens CBR-onderzoek onder examenkandidaten in mei 2023). Om het rijbewijs te halen, betaal je aan je rijschool en aan het CBR. De totale kosten hangen onder meer af van het aantal rijlessen en het aantal keren dat je examen doet.

Op basis van de stemmen van 936 RijschoolPro-lezers, blijkt de lesprijs voor het B-rijbewijs tussen de 51 en de 60 euro per uur te liggen. Dit bedrag lag in 2021 nog op een gemiddelde van 47,17 euro per uur, blijkt uit gegevens van het CBR. De rijschoolbranche licht de uitkomsten van de poll toe.

Hoewel de lesprijs van de meerderheid van de instructeurs tussen de 51 en de 60 euro ligt, is dat bedrag eigenlijk te laag om als bedrijf gezond te blijven, vindt de branche. “Bij een goede bedrijfsvoering hoort een tarief van 60 euro, dus 72,60 euro inclusief btw. Momenteel zit ik op 63 euro inclusief btw. Te weinig dus. Komend najaar verhoog ik het tarief naar 66 euro”, schrijft een Utrechtse rijinstructeur op sociale media als reactie op de poll. Waarop een rijinstructeur uit Nieuw-Vennep reageert: “Mooie prijs en terecht ook. In welke regio zit je? Want als ik dat hier zou rekenen, komen er geen nieuwe klanten meer binnen.”

De locatie van de rijschool blijkt dus ook invloed te hebben op de definitieve lesprijs. Een rijschoolhouder uit het Gelderse Epe schrijft: “Ik reken 70 euro per uur, ook voor de proefles van anderhalf uur. Ieder heeft zijn of haar afwegingen. Hier in de omgeving valt het mij met name op dat grote rijscholen lager in de prijs zitten.

Wat kost een rijbewijs halen gemiddeld?

De gemiddelde kosten voor een rijbewijs halen zijn ongeveer €3.060. Hieronder hebben we de kosten voor jou op een rijtje gezet.

 • 2.300 rijlessen (80% van de kandidaten betaalt tussen €45 en €61 voor een uur les en het gemiddeld aantal lesuren is 43) (*)
 • 100 theorie-examen (gemiddeld 2 tot 3 x €41)
 • 500 rijexamen (gemiddeld 1 tot 2 x 125,75 + kosten rijschool + 1 rijles voor examen)
 • 160 bijkomende kosten: Gezondheidsverklaring, eventueel tussentijdse toets (dit doet 40 % van de kandidaten x €125,75 + kosten rijschool), pasfoto’s en rijbewijs aanvragen bij gemeente

(*) gebaseerd op een onderzoek van het CBR in mei 2023 waaraan 3.100 geslaagde kandidaten hebben meegedaan

Wat kost een rijles gemiddeld?

80% van de kandidaten betaalt een lesprijs per uur tussen €45 en €61 (volgens CBR-onderzoek onder examenkandidaten in mei 2023). De lesprijs kan per rijschool anders zijn.

Oriënteer je dus goed en houd rekening met het volgende:

 • Het gemiddeld aantal lesuren voor het rijbewijs is ongeveer 43 (volgens CBR-onderzoek onder examenkandidaten in mei 2023).
 • De verschillen tussen rijscholen kunnen te maken hebben met de regio, het type lesauto en de duur van de rijles.
 • Bij de ene rijschool duurt een rijles één uur, bij de ander bijvoorbeeld 50 minuten of anderhalf uur.

Tips:

 • Kijk goed naar de prijzen die worden genoemd voor een rijopleiding of een rijlespakket. Hoeveel lessen heb je daarvoor? Hoe lang duren die lessen? Hoe is het pakket opgebouwd?
 • Voor het praktijkexamen rekent de rijschool het tarief van het CBR en de kosten die hij maakt.
 • Zorg dat je een goed gevoel hebt bij de lesprijs. Lijkt het aanbod te mooi om waar te zijn? Dan is dat vaak ook zo.

Hoeveel kost een theorie-examen auto?

De kosten voor een theorie-examen auto bij het CBR zijn €41,- in 2023. Ga voor het reserveren van dat examen altijd naar Mijn CBR. Bij andere websites betaal je namelijk meer. Verder is het mogelijk dat rijschool leiden het theorie-examen voor jou reserveert; wel betaal je dan vaak voor extra service en administratiekosten.

Voor een theorie-examen in het Engels, een theorie-examen op een avond of in het weekend en een theorie-examen met extra tijd heb je extra kosten. Dat is ook zo bij een individueel begeleid theorie-examen.

Kosten voor de Gezondheidsverklaring

De kosten voor een Gezondheidsverklaring bij het CBR zijn €41,- in 2023. Dit geld betaal je via de site Mijn.cbr.nl. Daar stuur je de Gezondheidsverklaring ook naartoe.  Hierna bekijkt het CBR of je gezond genoeg bent om auto te rijden.

Kosten voor de tussentijdse toets

De kosten voor een tussentijdse toets bij het CBR zijn €125,75 in 2023. Het geld voor de tussentijdse toets maakt rijschool Leiden voor jou over aan het CBR. Daarnaast betaal jij aan je rijschool een bedrag voor administratiekosten, het gebruik van de lesauto en de aanwezigheid van de instructeur tijdens de toets.

Kosten rijexamen

De kosten voor een rijexamen bij het CBR zijn €125,75 in 2023. Het geld voor het examen maakt je rijschool voor jou over aan het CBR. Daarnaast betaal je aan je rijschool een bedrag voor administratiekosten, het gebruik van de lesauto en de aanwezigheid van de instructeur tijdens het examen.

Wat kost een rijbewijs aanvragen?

Een rijbewijs aanvragen kost in 2023 gemiddeld €44,65 exclusief spoedkosten. Daarbij komen nog de kosten voor jouw pasfoto’s, zo’n €10. Een rijbewijs vraag je aan bij de gemeente. Dat kan vanaf de dag nadat je bent geslaagd voor je rijexamen bij het CBR. Zie de website van je gemeente voor de precieze kosten en de openingstijden voor het aanvragen van je rijbewijs.

( Bron: CBR,rijschoolpro.nl )

 

Comments (0):

 • No comments yet, but you can be the first

Add comment:

Rijschool Leiden 2023